Økologisk ABC
Hvad betyder økologi?
Hvad betyder økologisk?
Økologisk betyder, at noget er fremstillet eller dyrket på en måde, der fremmer miljømæssig bæredygtighed og undgår syntetiske kemikalier. Dette omfatter metoder, der beskytter naturressourcer, biodiversitet og jordens sundhed. Økologiske produkter, er fri for kunstgødning, pesticider og genetisk modificerede organismer (GMO'er).
Lad os starte helt fra begyndelsen
Økologiske produkter, spiselige eller ej, kommer fra afgrøder, der dyrkes økologisk. Økologisk landbrug er en tilgang til produktion, der ikke bruger skadelige kemikalier; kunstig gødning og pesticider, som iøvrigt er giftstoffer og paraply for:
insekticider (insektgift) + herbicider (ukrudtsgift) + fungicider (svampegift)
Målet er at arbejde hen imod miljømæssigt, socialt og økonomisk bæredygtig produktion, opretholde et tæt forhold til naturen, støtte og pleje de vitale økosystemer.
Pesticider
Brugen af pesticider i landbruget er et vigtigt at se nærmere på. Disse effektive, men skadelige kemikalier markerer den største forskel mellem konventionelt og økologisk landbrug. For at forstå konsekvenserne af at bruge disse produkter skal vi huske, at disse kemikalier oprindeligt blev opfundet for at dræbe. Deres opgave var at udrydde uønskede vilde planter og dyr (såsom insekter) fra markerne - da det ville øge markens produktion.
Tænk over det ... vores økosystem består af en forskelligartet og en omhyggelig balanceret gruppe af planter, insekter og dyr. Hvad sker der, når vi kontinuerligt dræber insekterne (både dem man vil komme til livs og dem pesticiderne tager med i faldet)? Man sætter økosystemet under et stort pres. Når en del af økosystemet falder i antal, dvs. insekter, så derefter begynder den næste kæde, (for eksempel fugle) at sulte og deres antal begynder at falde og så videre. Det er en nedadgående og negativ spiral.
En anden kritisk konsekvens af brugen af pesticidet; insekticider er det stejle fald i bestøvere, som omfatter forskellige slags insekter, mest kendte er honningbien men mange andre insekter er bestøvere; sommerfugle, natsværmere, svirrefluer, møl, hvepse m.fl.
insekticider, der indeholder neonicotinoider (neonics), har bestøvere lidt store skader. Neonics angriber bestøveres nerveceller, hvilket kompromitterer deres adfærd og ofte dræber dem direkte. Disse kemikalier anvendes på mere end 140 forskellige typer afgrøder, herunder bomuld, æbler, tomater, hvede, ris og sojabønner.
Neonics blev opfundet, solgt og brugt bredt fra 1990'erne. EU forbød de farligste neonics i 2018, men ikke hele gruppen. Og dette forbud omfatter EU's produktion, ikke produktion uden for EU
Bestøvere er afgørende for at bringe liv til den næste generation af æbletræer, vilde jordbær og mange andre frugter, blomster, kort og grøntsager.
Brugen af pesticider er bestræbelser på at opnå maksimal markudbytte og dette er i strid med naturen og kun for den kortsigtede fordel for de personer, der drager fordel af det.
Når du dyrker økologisk, får man et lavere markudbytte eller rettere et mere naturligt udbytte.
Hos The Organic Company mener vi, at økologisk landbrug er fremtiden, det er et minimum. Vi ser allerhelst økologisk+regenerativt landbrug. Konventionelt landbrug er destruktivt og bør forbydes. Og mht naturligt (lavere) markudbytte, her må vi på verdensplan arbejde med det enorme madspild vi har hver dag og overforbruget helt generelt.
For at håndtere lavere markudbytte, har vi fremhævet 3 løsninger/ændringer i adfærd:
1. MINDRE OG BEDRE
Vi arbejder med "mindre og bedre" tilgang, der forstår god kvalitet og god funktionalitet uden hurtige mode- eller sæsonfarver med fokus på at fremme alternativer til engangsartikler. Vi vil gerne se denne tilgang hos mange flere. Vi er nødt til at indse, at mange engangsprodukter generelt bruger den samme mængde råvarer som genanvendelige materialer, hvilket gør skiftet (fra engangs til genanvendeligt) et vigtigt skridt i retning af en meget bedre ressource styring.
Måske vil vores generationer en dag blive kendt som "engangsgenerationerne" eller "affaldsgenerationerne". Er det sådan, vi vil huskes?
2. MADSPILD
Globalt set, er madspild et enormt problem. Ifølge World Econmic Forum, smider vi mennesker 931 millioner tons ud hvert år. Udover det store ressource tab, står det store madspild også for 8-10% af CO2 udledningen.
Kilde: https://www.weforum.org/agenda/2021/03/global-food-waste-solutions/
Vi kan alle arbejde med at reducere madspild - på husholdningsplan, i produktionen, i detailleddet og i restaurationsbranchen.
3. POSITIV UDVIKLING INDEN FOR ØKOLOGISK LANDBRUG
Endelig er det vigtigt at se på udviklingen. Økologisk landbrug har gennem årene forbedret produktionen med miljøvenlige metoder, der ikke udpiner jorden.
Udover ovenstående diskussion har GOTS-certificeret økologisk bomuldsproduktion lavere vandforbrug og mindre CO2-udledning sammenlignet med konventionelt bomuldslandbrug.
Du kan læse mere om dette samt GOTS certificering i andre stillinger.
Referencer: Soil Association The Food and Agriculture Organization Britannica The Guardian The Food and Agriculture Organization Soil Association – Myth busters