I KØKKENET MED JOY

Interview fra marmaladeandkindness.com

I denne uge sidder Marmelade and Kindness på tværs af bordet med Joy Vailjev, adm. direktør i The Organic Company, en dansk designvirksomhed. Hendes mission er at fremme økologisk landbrug globalt og tilskynde folk til at købe mindre, men varer af bedre kvalitet, som holder i flere år. Hun taler med os om sin tilgang til mad, de rutiner, der holder hende jordnær og selvfølgelig hendes passion for bæredygtighed.

1. MIN MADLAVNINGS INSPIRATION…
Er det vegetariske/veganske køkken. Let, farverigt, sundt, og altid økologisk. Jeg har været vegetar i 14 år (og ofte veganer). Jeg synes, madlavning er en hård opgave. Jeg beundrer folk, der bringer sunde og velsmagende måltider til live hver dag. Mit ønske er at blive en rigtig god vegansk kok.

2. ET MÅLTID, DER FÅR MIG TIL AT FØLE MIG HJEMME…
Det sker sjældent for mig. Fordi det danske køkken er et kødkøkken. Med sovs og kartofler. Jeg er så stolt af Danmark, bortset fra et stort område: vores kødindustri. Jeg mener, at dyr skal behandles med respekt og ikke som genstande. Min mor er blevet en rigtig god kok, især siden hendes pensionering. Hun har eksperimenteret i køkkenet, og hun bringer små retter med smag fra mange køkkener til live så let (det er i det mindste mit indtryk!)

3. EN LIVS LEKTIE MADLAVNING HAR LÆRT MIG…
Tang er en overset og fantastisk skat. Vores have er fyldt med det, og du kan forberede det på mange gode måder. Dette er en ny rejse for mig. Fødevaremæssigt såvel som produktmæssigt. Så utroligt fascinerende fra mange perspektiver, herunder bæredygtighed.

4. NÅR JEG ØNSKER AT VÆRE KREATIV…
Tænker jeg på et problem, der skal løses, og så tænker jeg på løsningerne.

5. DEN MEST TRANSFORMERENDE BOG, JEG HAR LÆST, ER…
'Regenerative Leadership' af Laura Storm og Giles Hutchins. Det er en bog der skal læses for alle der kæmper for en bedre verden. Den er dybtgående og holistisk samt løsningsbaseret.

6. DE RUTINER, DER HOLDER MIG JORDNÆR ER…
Et kort yoga program om morgenen (ikke hver morgen, men ofte) toppet med meditative åndedrætsøvelser (hver morgen). Samt daglige meditationer. Det er min vigtigste nøgle til at føle livet. Vi mediterer også sammen i The Organic Company. Hver mandag kl. 11 samles vi, og jeg guider os alle. Typisk en kropsscanning, chakra udrensning eller lignende.

7. JEG HAR FOR NYLIG LÆRT…
Menneskers evne til at ændre sin adfærd er høj. Tænk bare på COVID-19, hvordan verden fuldstændig ændrede adfærd. Forestil dig, hvis det samme skete inden for kritiske områder som forurening af vores planet, udryddelse af arter, klimaændringer eller det massive overforbrug...? Åh, tænk lige over det.

8. FAVORIT TILFÆLDIG HANDLING AF VENLIGHED…
At være venlig. Især når tingene ikke fungerer. Ligesom i trafikken, på arbejdet, i supermarkedet... Jeg tror, vi har brug for mere kærlighed og mindre ego adfærd i verden. Så vi bør alle omfavne, hvad der sker med accept og kærlighed. Ingen negative følelser knyttet. Dette er også det bedste grundlag for forandring.

9. AT GØRE EN FORSKEL I MIT SAMFUND…
(Og andre steder) Jeg holder foredrag om bæredygtighed gratis. Primært til uddannelsesmæssige formål. Skoler, universitet og design skoleklasser. Jeg har gjort dette i flere år nu. Jeg har udviklet en model til at hjælpe den yngre generation (som er meget bekymrede og forvirrede, ligesom de fleste af os alle) til at navigere gennem bæredygtighed og handling.

10. LIGE NU ER JEG TAKNEMMELIG FOR…
Så mange ting. Jeg er virkelig taknemmelig for at leve i et fredeligt land, himlen, naturen, min familie, mit firma samt den bæredygtige revolution.

The Organic Company er en dansk designvirksomhed, der skaber meningsfulde og smagfulde interiørtekstiler fra 100% GOTS-certificeret økologisk bomuld. Joy Vasiljev grundlagde virksomheden i 2007 for at bevise, at ansvarlig forretning er en god forretning. Hvert produkt er grundigt overvejet med hensyn til både design og formål, fordi Joy mener, at jo bedre produktet er, jo bedre tager folk sig af det. Siden da producerer The Organic Company mere end 200 forskellige produkter og eksport til flere end 26 lande. I dag er Joy en vigtig stemme i debatten om en økologisk livsstil, miljø og bæredygtighed.